vesti

 

42.Palićki susreti i naši planinari
42.Palićki susreti i naši planinari

Članovi planinarske sekcije  učestvovali su na 42.Palićkim susretima. 22 učenika naše škole uspešno su savladala stazu dužine 13 km.

Tokom šetnje su  stekli saznanja o  prirodnim karakteristikama Ludoškog jezera i Subotičke peščare. Uz dobro raspoloženje sklapana su nova prijateljstva među mladim planinarima.

koordinator sekcije: Andrea Štraka

 A hegymászócsoport tagjai az idén is részt vettek az immár 42.alkalommal szervezett Palicsi találkozón. 22 tanuló sikeresen teljesített a 13 km hosszú távon. A séta közben új ismereteket szereztek a Ludasi- tó és a Szabadkai-homokpuszta értékeiről. A vidám hangulatú túrán új barátságok is kötődtek a fiatal hegymászók között.

a szakkör koordinátora: Straka Andrea

Vest napisao-la - Olgica Buljovčić - 02.10.2016.
Detaljnije
GYERMEKHÉT
GYERMEKHÉTDetaljnije
Liga SU šampiona FUDBAL
Liga SU šampiona FUDBAL

Dana 29.09.2016. u okviru lige SU šampiona odigrane su utakmice po grupama.

Naša škola je bila u grupi sa:
O.Š. Ivan Goran Kovačić
O.Š. Sonja Marinković
O.Š. Đuro Salaj

 Naša škola O.Š. Jovan Mikić je sa dve pobede

  1. O.Š. Jovan Mikić- O.Š. Đuro Salaj........................2:0
  2. O.Š. Jovan Mikić-O.Š. Sonja Marinković................5:1

bila prva u grupi i obezbedila je plasman  na finalno takmičenje sa ostalim pobednicima grupa, koje se odigravalo idućeg dana.

Sledećeg dana 30.09.2016. Održano je finalno takmičenje.

Rezultati koje je naša ekipa ostvarila su :

  1. O.Š. Jovan Mikić- O.Š. Vladimir Nazor (Đurđin)...............3:1
  2. O.Š. 10. Oktobar - O.Š. Jovan Mikić.......................................1:5.

Na taj način naša školska ekipa na dominantan način je osvojila 1. Mesto!

Ponosni smo na naše ŠAMPIONE.

Ekipu pripremao i vodio profesor  Saša Terzija.

Vest napisao-la - Olgica Buljovčić - 01.10.2016.
Detaljnije
Edukacija nastavnika za korišćenje onlajn obuke po evropskim ECDL standardima
Edukacija nastavnika za korišćenje onlajn obuke po evropskim ECDL standardima

U prisustvu profesora Vladimira Stevanovića, uspešno je izvedena obuka, seminar WORD2010.
Predstojećim usavršavanjem, unapređujemo rad i kvalitet nastave u školi

Vest napisao-la - Olgica Buljovčić, Slavica Rujević - 01.10.2016.
Detaljnije
PREDSTAVLJANJE KNJIGE "CSILLAGHÚR ÉS BARÁTAI"
PREDSTAVLJANJE KNJIGE "CSILLAGHÚR ÉS BARÁTAI"

U okviru Međunarodnog festivala pozorišta za decu učenici 2.,3 ,i 4.razreda na mađarskom nastavnom jeziku posetili su Gradsku biblioteku. Prisustvovali su interaktivnom predstavljanju grupe "Csillaghúr" iz Budimpešte. Svirali su na raznim instrumentima,pevali pesme i na taj način predstavili svoju knjigu "Csillaghúr és barátai" . Učenici su veoma aktivno učestvovali u raznim igrama a na kraju su čak i zaplesali sa gošćama. Bilo je to nezaboravno druženje!

Vest napisao-la - Éva Torma, Vesna Kolar Perić - 30.09.2016.
Detaljnije
KNJIŽEVNI SUSRET SA PISCEM VIOLETOM BABIĆ
KNJIŽEVNI SUSRET SA PISCEM VIOLETOM BABIĆ

U okviru Međunarodnog festivala pozorišta za decu čast nam je bila da ugostimo u našoj školi sjajnog pisca Violetu Babić. U saradnji sa Gradskom bibliotekom ,bibliotekarkom Marijanom Tenodi učenici su imali mogućnost da upoznaju Violetu i njen rad. Ona nam je predstavila devet izdanja njenih knjiga koje su namenjenih svim uzrastima. Najveće interesovanje učenika izazvale su knjige „Knjiga za svakog dečaka“ i „Knjiga za svaku devojčicu“.
Na ovaj način kod učenika razvijamo i negujemo ljubav prema knjizi.

Vest napisao-la - Vesna Kolar Perić - 28.09.2016.
Detaljnije
Saradnja sa Fondacijom Danilo Kiš - RADIONICA TELO KAO INSTRUMENT U SUBOTIČKIM ŠKOLAMA
Saradnja sa Fondacijom Danilo Kiš - RADIONICA TELO KAO INSTRUMENT U SUBOTIČKIM ŠKOLAMA
Fondacija “Danilo Kiš“ u saradnji sa školama OŠ „Sonja Marinković“, OŠ „Jovan Mikić“ i OŠ „Ivan Goran Kovačić“ organizovala je radionice Telo kao instrument u petak, 23. septembra 2016. godine.
Body percussion je umetnost udaranja sopstvenog tela u cilju proizvođenja različitih ritmičkih zvukova. Sem što unapređuje izvođačke sposobnosti (mogućnost trenutnog učešća u muzičkoj improvizaciji, bez potrebe za drugim instrumentom, sem svog tela), ova tehnika utiče na koordinaciju tela, balans, reflekse, poboljšava koncentraciju, pamćenje i percepciju, utiče na razvoj novih sinapsi, a takođe ima i brojna terapeutska svojstva, zbog toga što stimuliše i aktivira naš organizam kako na psihomotornom, tako i na kognitivnom nivou. Osim toga, orkestracija – stvaranje muzike u grupi, kao jedna od tehnika body percussion-a, doprinosi razvoju veština komunikacije i smanjenju anksioznosti u komunikaciji sa drugim ljudima, i posledično, jačanju samopouzdanja i samopoštovanja.

Na kratkoj uvodnoj radionici se kroz grupne igre i jednostavne pesme upoznaje sa ovom tehnikom. Igre utiču na prisutnost i koncentraciju, brzinu reagovanja, sposobnost komunikacije i trenutnog povezivanja sa ostalim učesnicima radionice.
Voditelji radionice:

Marko Dinjaški (Stražilovo, RS), body percussion instruktor, muzičar i pozorišni izvođač. Profesionalno se bavi muzikom, sarađuje sa umetnicima iz zemlje i inostranstva, a body percussion koristi poslednjih godina kao muzičko - scenski izraz u svom radu. Body percussion učio u inostranstvu i ovaj vid izražaja počeo da širi i kod nas. Nastupa sa grupom “Alice in WonderBand” (koncert - predstava “Da i Re, telo kao instrument”), Poetskim teatrom, osnovao dečiju body percussion grupu "Detlići", drži radionice za odrasle u Novom Sadu, Beogradu, Subotici i inostranstvu (Mađarska, Italija).

Ana Vrbaški (Stražilovo, RS), pevačica, pozorišni izvođač i body percussion instruktor. Živi na Stražilovu sa mužem Markom i kćerkom Alisom i sinom Vidom, a bavi se muzikom i pozorištem, kao autor, izvođač, organizator. Jedan je od osnivača Otvorenog kruga Novi Sad, nastupa sa Poetskim teatrom, osnivač je multimedijalne grupe Alice in WonderBand. Vodila je pozorišne i muzičke radionice za decu i odrasle u zemlji i inostranstvu.
Više o tehnici body percussion, radionicama i voditeljima na:

www.aliceinwonderband.com
www.facebook.com/MarkoNelom
Vest napisao-la - Olgica Buljovčić - 26.09.2016.
Detaljnije
Planinarska sekcija - OBAVEŠTENJE
Planinarska sekcija - OBAVEŠTENJE

U okviru Dečije nedelje planinarska sekcije organizuje jednodevnu planinarsku akciju „Potraga za blagom“ na Fruškoj gori.
Program:
· Edukativna šetnja (dužina staze 8-9 km) tokom koje se uči o flori i fauni Fruške gore i o kulturnim i istorijskim vrednostima nacionalnog parka
· Igra orijentacije „Potraga za blagom“
· Logorska vatra

Akcija se organizuje u saradnji sa Agencijom „Epic Adventure“ iz Novog Sada

Az iskola hegymászó szakköre a Gyerekhét keretein belül egynapos akciót szervez a Fruška gorára.
A program a következőket tartalmazza:
·Tanulmányséta (8-9 km hosszú pályán), amely során előadásokat hallgatunk a Fruška gora élővilágáról és a Nemzeti park történelmi és kultúrális értékeiről
· Tájékozódási játék „Kincskeresés”
· Tábortűz
Az akciót az újvidéki Epic Adventure agenció közreműködésével szervezzük
Jelentkezés a szakkör koordinátorainál szeptember 30.-ig

Vest napisao-la - Olgica Buljovčić - 23.09.2016.
Detaljnije
22. septembar – Svetski dan bez automobila
22. septembar – Svetski dan bez automobila

Zagađenje vazduha javlja se kada različite hemikalije budu ispuštene u atmosferu u obliku plina ili malih čestica. Do zagađenja najčešće dolazi zbog sagorevanja fosilnih goriva (uglja, nafte i gasa), ili sagorevanja drva i drugih naftnih goriva. Najveći zagađivači vazduha su automobili i kamioni, fabrike, elektroenergetska postrojenja, kuće koje se greju na drva, ugalj i naftu.

U velikim gradovima, automobili, autobusi i kamioni, su glavni zagađivači vazduha. Oni ispuštaju dim koji može sadržati ugljenmonoksid, azone okside, ugljovodonike, olovo i razne čestice. Ovi dimovi mogu biti vrlo opasni, jer mogu prouzrokovati nadraženje očiju, nosa, grla i pluća.

Smog nastaje zagađenjem vazduha usled sagorevanja gasova iz auspuha motornih vozila, sporogorećih peći, otvorenih vatri i sl. Smog se češće javlja tokom toplijih meseci. Sunce sija duže i jače, čime prouzrokuje više hemijskih reakcija u atmosferi. Jasno vidljiva smeđa mrlja, koja se nadvija nad neboderima tokom dana bez vetra, naziva se smeđa magla.

Ona je mešavina čestica prašine, vodene pare, smoga, izduvnih gasova automobila i fabrika. Smeđa magla zagađuje našu prirodnu okolinu, a kod nekih ljudi može prouzrokovati probleme s disanjem.

Vest napisao-la - Olgica Buljovčić - 22.09.2016.
Detaljnije
II nagrada na FOTO KONKURSU "BUDI EKO MOBILAN" za NATAŠU CVETKOVSKI
II nagrada na FOTO KONKURSU "BUDI EKO MOBILAN" za NATAŠU CVETKOVSKI

U oštroj konkurenciji učenika osnovnih i srednjih škola sa područja naše zemlje od 9 fotografija koje su poslate od strane učenika naše foto sekcije 2 rada su ušla u uži izbor.
19. septembra 2016. završeno je glasanje. Po unapred objavljenim propozicijama takmičenja, prvih deset fotografija u svakoj kategoriji ušlo je u UŽI KRUG takmičenja. Pobednička tri rada u obe kategorije birao je stručni žiri koji su činili predstavnik Sekretarijata za saobraćaj Grada Beograda, predstavnik GSP Beograd, predstavnik Delegacije EU u Republici Srbiji i predstavnik Eu info centra. Broj glasova osvojenih putem online glasanja nije bio presudan u odluci žirija, već su se birale fotografije koje su tematski, kvalitativno i po propozicijama navedenim u javno objavljenim Uslovima konkursa odgovarale EU FOTO KONKURSU BUDI EKO MOBILAN.

II mesto – nagrada roleri osvojila je naša učenica Nataša Cvetkovski 7a. Svečana dodela nagrada je 24.9.2016. godine u Beogradu.

Čestitamo Nataši i želimo joj još lepih i uspešnih fotofrafija !!!

Vest napisao-la - Olgica Buljovčić - 20.09.2016.
Detaljnije