vesti

 


ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ И РОДИТЕЉЕ

  • На основу упутства Министарства  просвете, науке и технолошког развоја

 Онлајн тестирање за ученике 8. разреда
– први пробни завршни испит

 Поштовани, ученици и родитељи,
Као и претходних година, Министарство просвете, науке и технолошког развоја планира да спроведе завршни испит на крају основне школе, како би се ученицима обезбедило стицање сертификата о завршеној основној школи и омогућило спровођење законом регулисане процедуре уписа у средње школе. Имајући у виду актелну епидемиолошку ситуацију у земљи и мере које је донела Влада Републике Србије, одлука о времену и начину полагања завршног испита биће донета накнадно, по окончању забране кретања.

 Са надом да ћемо овај испит успети да спроведемо пре завршетка текуће наставне године, намеравамо да интензивирамо активности које би помогле ученицима осмог разреда да се припреме за завршни испит. С тим у вези, донели смо одлуку да спроведемо онлајн тестирање којим ћемо ученицима осмог разреда омогућити самопроцену знања и то би био први пробни тест који је у складу са тренутним могућностима рада од куће. Основна сврха овог тестирања је да ученици стекну увид у то да ли су напредовали до очекиваних стандарда постигнућа у предметима који су обухваћени завршним испитом и да у односу на резултате пробног завршног испита, по потреби, додатну пажњу посвете одређеним областима у оквиру појединих предмета.

 Ученици у складу са техничким условима којима располажу, укључују се у ово тестирање, како би добили правовремену објективну повратну информацију о свом постигнућу, која треба да им послужи као смерница за даље учење и припрему за завршни испит. Резултати теста се неће оцењивати, јер се тестирање одвија у недовољно контролисаним условима да би се обезбедила поузданост резултата. Зато је неопходно подстицати ученике да самостално реше тестове, без обзира на крајњи резултат, јер ће једино тако имати прави увид који ће им послужити за даље планирање учења, а уједно обезбедити и реалнија очекивања од завршног испита.

 Након завршеног тестирања, ученици ће добити резултате, а предметни наставници ће путем успостављених канала комуникације сазнати које су области ученици савладали и шта им представља тешкоћу, да би се томе могли посветити током даљег рада. На основу ових размена, наставници треба да планирају подршку ученицима у склопу припрема за завршни испит, које се за сада такође одвијају учењем на даљину.

 По нормализовању услова рада, спровешће се и други пробни завршни испит којим ће бити тестиране процедуре, што значи да ће ученици имати више прилика да провере своје знање.

 Техничке припреме за спровођење онлајн пробног завршног испита

 Онлајн тест (први пробни завршни испит) за самопроцену знања ће се реализовати преко платформе mojaucionica.gov.rs. Ученици ће платформи приступати користећи налоге достављени школама и  које ће им проследити одељењске старешине.

Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања је припремио демо верзију теста "Упознај окружење за самопроцену знања"који треба да послужи ученицима да се на време, пре тестирања упознају са платформом. Након што од одељењских старешина добију налоге, очекује се да ће ученици од 14. априла 2020. године моћи да приступе платформи како би проверили приступне параметре, упозали се са окружењем, погледали упутства и урадили демо тест. Демо тест ће имати четири питања како би ученици имали прилику да виде какав тип питања их чека на тесту и моћи ће да се упознају са начином решавања.

 Термини за онлајн тестирање

 Oнлајн пробно тестирање ће бити спроведено по следећој динамици:

22. априла 2020. – тест из српског/матерњег језика

23. априла 2020. – тест из математике

24. априла 2020. – комбиновани тест

Ученицима ће сваки тест  бити доступан 12 сати (од 8.00 до 20.00) , како би могли да му приступе у време кад технички или други организациони или породични услови дозвољавају.

Преко платформе mojaucionica.gov.rsи налога који им је проследио одељењски старешина, ученик приступа решавању тестова.

Ученик ће на почетку сваког теста бирати језик на којем ради тест.

Сваки ученик ће моћи само једном да приступи решавању теста, које ће бити временски ограничено! То значи да када ученик приступи тесту, мора и да га заврши у року предвиђеном за рад. На почетку теста, ученици ће добити обавештење о дужини трајања тестирања.

Повратну информацију о резултатима теста ученик ће моћи да види након дванаесточасовног истека времена за решавање теста, када ће решења бити доступна, а ученик ће моћи да им приступи и анализира их. Наведено ће бити могуће логовањем на платформу са истим приступним налогом као и за решавање тестова.

Анализе задатака сва три теста ће бити емитоване и на каналу РТС 3, у терминима који ће накнадно бити утврђени.

За ученике који немају техничке могућности да раде онлајн тест (они који не прате наставу онлајн), школама ће бити на располагању сва три теста у ПДФ формату, на дан комбинованог теста, тј. 24. априла, како би их одштампале и проследиле родитељима. Уколико су у могућности, родитељи могу да дођу до школе и преузму тестове у складу са мерама безбедности и под условом да не буду уведене ригорозније мере забране кретања. Ради ефикасности и што већег обухвата ученика тестирањем, препорука је да школе на време обавесте родитеље и прикупе информације о потребама за штампаним тестовима. Ове тестове родитељи неће враћати школи, већ ће наставници кроз редовну комуникацију са овим ученицима добити информације о њиховом постигнућу и на основу тога дати упутства и материјале за учење – припрему за завршни испит.

Уколико не буду постојали услови за преузимање штампаних тестова, ученици ће преко РТС-а моћи да виде задатке и њихова решења.

 Срдачно, Тим за ПО и ЗИ

Detaljnije

ÉRTESÍTÉS A TANULÓKNAK ÉS A SZÜLŐKNEK
Az Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium rendelete alapján

A 8. OSZTÁLYOSOK ONLINE-TESZTELÉSÉRŐL
AZ ELSŐ PRÓBA-ZÁRÓVIZSGÁRÓL

Detaljnije

Ucenica 1.c razreda, Cehak Emma je osvojila 1. mesto u recitovanju u Ausrtriji.

Csahàk Emma 1. c osztàlyos tanukò
1. dìjat kapott az ausztriai szavalòversenyen.

Detaljnije

Препорука за дигиталне колекције књига на српском језику које можете читати путем Интернета:

Дигитална народна библиотека Србије:
https://digitalna.nb.rs/
Српска дечја дигитална библиотека:
https://digitalna.nb.rs/…/Srpska_decja_digitalna_biblioteka…
Антологија српске књижевности:
www.antologijasrpskeknjizevnosti.rs/
Претражива дигитална библиотека:
https://pretraziva.rs/pretraga

Претраживач културног наслеђа Србије (основне информације о дигитализованом културном наслеђу и приступ интерактивној мапи установа културе на територији Републике Србије.) : https://kultura.rs

Detaljnije

Web prijava i registracija učenika za polaganje prijemnog ispita za specijalizovana odeljenja za školsku 2020/2021. godinu

Detaljnije
Дигитална припрема за малу матуру на сајту Радио-телевизије Војводине
Дигитална припрема за малу матуру на сајту Радио-телевизије Војводине

У циљу што ефикаснијег укључивања у савремене облике учења и жељи да помогне малим матурантима да обнове градиво од петог до осмог разреда, Радио-телевизија Војводине ће од 01. априла почети да на свом сајту објављује видео прилоге задатака из седам предмета, којима је обухваћено градиво за полагање мале матуре. На сајту rtv.rs, у одељку "Дигиталне припреме за малу матуру", ученици ће имати прилику да сваког радног дана погледају избор од три до укупно две стотине задатака из математике, српског језика, биологије, хемије, физике, географије и историје. 

Задаци су припремани из Збирки за припрему мале матуре од претходних година и емитовани у оквиру емисије "Ја бирам", Програма за децу и младе, током три сезоне

Предавачи су наставници основних и средњих школа, као и факултета, а сваки задатак је, уз објашњење предавача, праћен анимираном илустрацијом која ученицима помаже да се подсете чињеница и већ усвојених знања.

Овим путем Покрајински јавни сервис жели да изађе у сусрет наставницима и ученицима, пре свега завршних разреда и омогући им, да на једноставан и доступан начин обнове знања из кључних предмета.

вест преузета са RTV

Vest napisao-la - osjovanadmin (izvor www.rtv.rs) - 30.03.2020.
Detaljnije
Iskolánk pedagógusának és pszichológusának tanácsai az online-viselkedéssel kapcsolatban
Iskolánk pedagógusának és pszichológusának tanácsai az online-viselkedéssel kapcsolatban

Tisztelt Tanulók és Szülők!
Olyan rendkívüli helyzetben találtuk magunkat, amely alapjaiban rengette meg az életünket. Ennek következménye, hogy áttértünk a távoktatásra, amelyet most közös erővel kell realizálnunk – a tanároknak, a tanulóknak, a szülőknek, az iskola vezetőségének és szakszolgálatának együtt. Az elmúlt héten megbizonyosodhattunk róla, milyen szorgalmasak vagytok, mennyi segítséget kaptok a tanáraitoktól és a szüleitektől. Ezzel a vállalással, hogy önállóan, otthonról tanultok, hozzájárultok a járvány leküzdéséhez. Valamennyien kitüntetést érdemeltek bátorságotokért. Csak így tovább, tartsatok ki!


Detaljnije
Поштовани ученици и родитељи !
Поштовани ученици и родитељи !

Налазимо се у новим животним околностима које су са собом донеле нове ситуације и промену наше свакодневнице. Једна од промена је и настава на даљину коју сви заједно реализујемо – Ви наши ученици, родитељи, учитељи, наставници, руководство школе, стручна служба. Ових дана уверили смо се колико сте вредни, активни и колико Вам у томе помажу Ваши родитељи и наставници.  На тај начин Ви дајете свој допринос заједници у борби против корона вируса. Сви заједно заслужујете похвале и медаље за храброст. Молимо Вас да тако наставите и даље.

Настава на даљину захтева интензивну комуникацију на интернету која је за сада једини начин наше комуникације. Из тог разлога молимо Вас да водите рачуна о понашању на Интернету , друштвеним мрежама и образовним порталима које користите. Нарочито треба водити рачуна о дигиталном насиљу.  Школа је у обавези да пријави сваку врсту ИКТ насиља, неправилног, недозвољеног коришћења ИКТ средстава и у овим околностима - ванредног стања. Злоупотреба платформе ће се кажњавати у складу са Законом.

Шта се све сматра дигиталним насиљем:
*  постављање узнемирујућих, увредљивих или претећих порука, слика или видео-снимака на туђе профиле или слање тих материјала СМС-ом, инстант порукама, имејлом, остављање на чету;
*  узнемиравање телефонским позивима;
*  лажно представљање, коришћење туђег идентитета, креирање профила на друштвеним мрежама на туђе име;
*  недозвољено саопштавање туђих приватних информација, објављивање лажних оптужби или гласина о другој особи на профилима друштвених мрежа, блоговима итд;
*  промена или крађа лозинки;
*  слање вируса;
*  исмевање у онлајн причаоницама и на интернет форумима, непримерено коментарисање туђих слика, порука на профилима, блоговима;
*  игнорисање, искључивање (нпр. из група на социјалним мрежама), подстицање мржње (по различитим основама) и др. снимање и дистрибуција слика, порука и материјала сексуалног садржаја;

Педагог и психолог школе упуђују Вам неколико савета за поштовање Правила понашања на онлајн платформи:
*  Платформу  користите само у сврху образовања, тј.  за преузимање наставних садржаја и слање домаћих задатака.
*  На платформи  не постављајте непримерене садржаје.
*  Платформа служи само за комуникацију између наставника и ученика, уз надзор родитеља.
*  Забрањено је постављање личних података и података других особа.
*  Пажљиво  пратите добијена упутства од Ваших учитеља и наставника.
*  Препоручујемо Вам Линкове ради бољег информисања о заштити од дигиталног насиља :
PAMETNO I BEZBEDNO (DIGITALNO NASILJE - prevencija i reagovanje)
Interaktivni priručnik (www.mpn.gov.rs)

(Дигитално насиље, превенција и реаговање)
https://kliknibezbedno.wordpress.com/
http://www.pametanklik.rs/srp/roditelji/pocetnaroditelji
( за родитеље)
http://www.pametanklik.rs/srp/deca/pocetnadeca  (за децу).

 Желимо да Вам поручимо да смо увек ту за пружање подршке, савете и помоћ. Чувајте своје здравље, пратите упуства за своју заштиту и хигијену, не крећите се без потребе. Имајте на уму да ће све ово проћи и да ћемо се заједно вратити у нашу лепу школу да учимо, радимо и да се дружимо. Срдачно Вас поздрављамо,

Педагог и психолог ОШ“Јован Микић“

Vest napisao-la - PP služba - 28.03.2020.
Detaljnije
Obaveštenje o izmeni školskog kalendara obrazovno-vaspitnog rada u osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Vojvodine za školsku 2019/2020 godinu.
Obaveštenje o izmeni školskog kalendara obrazovno-vaspitnog rada u osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Vojvodine za školsku 2019/2020 godinu.

Imajući u vidu aktuelno vanredno stanje na celoj teritoriji Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice doneo je odluku o promeni kalendara obrazovno-vaspitnog rada pokrajinskih osnovnih i srednjih škola za školsku 2019/2020. godinu.
Zbog pandemije virusa COVID-19 i uvođenja niza mera koje se odnose na kontrolu kretanja građana, kao i na ukidanje gradskih i međugradskih autobuskih linija i svih kulturnih i sportskih sadržaja, resorni sekretarijat smatra da se umesto planiranog prolećnog raspusta u periodu od 10. do 20. aprila nastavi sa nastavom na daljinu, osim za vreme uskršnjih praznika. U skladu sa navedenim, planirana promena kalendara će se odvijati na sledeći način: za vreme uskršnjih praznika po Gregorijanskom kalendaru, od 10. do 13. aprila, kao i za vreme praznika po Julijanskom kalendaru, od 17. do 20. aprila neće biti nastave, već će se emitovati edukativni sadržaji u vezi sa Uskrsom, kao i sadržaji koji se odnose na slobodno vreme učenika. Planirani nastavak nastave na daljinu jeste od 21. aprila, uključujući i nastavu svake subote. Izmena školskog kalendara će istovremeno omogućiti nadoknadu propuštenih segmenata nastavnog procesa. Na osnovu ove mere očekujemo da se nakon normalizacije situacije obrazovno-vaspitni rad vrati u redovne tokove i da se nastava završi u planiranom vremenu. (dopis)(link)

 

Detaljnije
Учење на даљину: Алати за припрему завршног испита, пријемног испита, готови тестови
Учење на даљину: Алати за припрему завршног испита, пријемног испита, готови тестови

Probni ZI će se obavito on-line, posle raspusta. Do tad evo materijala sa sajta Ministarstva prosvete, za nastavnike i učenike... Očekujemo detaljnie instrukcije

Detaljnije