vesti

 

Obeležavanje školske slave u 5b
Obeležavanje školske slave u 5b

Učenici 5b su proslavili školsku slavu Svetog Savu i naučili da slede Savine putokaze ljubavi,mira i sloge.

Detaljnije
Свети Сава – лик и дело великог српског просветитеља
Свети Сава – лик и дело великог српског просветитеља

Свети Сава (око 1175-1236), по рођењу Растко Немањић, трећи син српског великог жупана Стефана Немање, био је монах, законодавац, први архиепископ аутокефалне Српске архиепископије, дипломата, ходочасник и књижевник који је значајно утицао на средњовековно српско стваралаштво. Српска православна црква слави га као свеца и једна је од најистакнутијих личности у српској историји, а сећање на њега негује се вековима.
О раном животу Светог Саве нема много података. Био је управник хумске области и имао је свој двор, на коме је био окружен велможама – тај положај био му је добра школа државног управљања. Када је имао око 17 година, отишао је на Свету гору, један од најзначајнијих центара православља у свету, и примио монашки чин, као и име Сава. Постоји велики број извора који описују овај догађај и у свима се та прича разликује, а исказ самог Светог Саве из Житија Стефана Немање изузетно је скроман. Могу се пронаћи верзије у којима је Свети Сава бежао од куће и у којима је за њим послата потера коју је он опио да би успео да се током ноћи замонаши. Велики број историчара сматра да је највероватније Свети Сава кришом отишао и да је потера послата тек касније. 
Прве године на Светој гори оставиле су дубок траг на Светог Саву, а поготово на његову религиозност и схватање хришћанства. У наредним годинама придружује му се његов отац Стефан Немања, који се такође замонашио и добио име Симеон. Они су имали идеју о оснивању српског манастира на Светој гори, која је резултирала обновом Хиландара. Симеон умире у Хиландару 1199. године,а Свети Сава са очевим моштима долази у манастир Студеницу, где га је сахранио заједно са своја два брата, Вуканом и Стефаном Првовенчаним. Тамо завршава „Житије Стефана Немање“ и саставља Студенички типик по узору на Хиландарски, који је претходно написао. Убрзо је са братом Стефаном започео подизање манастира Жиче.

Свети Сава био је и успешан дипломата. Једна од његових најзначајнијих дипломатских мисија била је управо мисија у Никеји 1219. године, до које је дошло због сложене политичке и црквене ситуације у Србији. Та мисија је, захваљујући утицају Светог Саве, завршена успешно и резултирала је стицањем аутокефалије српске цркве, након чега је Сава постао први српски архиепископ, док манастир Жича постаје средиште нове архиепископије.

Скоро деценију касније Свети Сава замонашио је краља Стефана Првовенчаног, коме је дао монашко име Симон. Недуго затим, Симон је умро, а Свети Сава је његовог сина Радослава крунисао за краља. Сава онда креће на своје прво ходочашће и обилази редом света места, што је, по његовом повратку, имало јак утицај на развој богослужења у српској цркви. Наступио је буран период у српској политици и низ догађаја који су збацили Радослава са престола, па је затим Свети Сава морао крунисати његовог брата Стефана Владислава за новог краља. Напослетку се Свети Сава повукао са врховног црквеног положаја и за наследника је именовао свог ученика Арсенија, а затим одлази на своје друго ходочашће. На повратку је умро у Трнову 1236. године, а у периоду између 1237. и 1241. године његове мошти пренете су у манастир Милешеву.

По Светом Сави назване су многе школе и институције, а датум његове смрти – 27. јануар – проглашен је за школску славу у Србији. Он заузима значајно место и у народним предањима, причама, легендама и традицији. У народним причама, од свих заната, Светом Сави био је омиљени бродарски, стога он има моћ да умири море и олује, али и на бродове укрцава грешнике са циљем да их потопи. Многе занатлије сматрале су га чуваром и славиле његов дан као еснафску славу. Такође су га славили сточари, зато што се сматрао вучјим пастиром, па је велики број народних обичаја за Савиндан у вези са стоком и страхом од вукова. Повезан је и са изворима воде и легендама о постанку бројних језера. Велики је број народних веровања који говори да, ако за Савиндан грми, доћи ће до великих догађаја у земљи. Култ Светог Саве изузетно је јак, а његов лик и дело оставили су дубок траг у српској историји.

Vest napisao-la - osjovanadmin - 24.01.2019.
Detaljnije
FOTO-KONKURS "PUTEVIMA TIBORA SEKELJA"
FOTO-KONKURS "PUTEVIMA TIBORA SEKELJA"

I fotografije za takmičenje na foto konkursu "Putevima Tibora Sekelja" su spremne! Osnovci su pokazali svoja umeća u fotografisanju pripremivši više od 30 fotografija na osnovu dela pomenutog pisca, "Kumevava, sin prašume" (ovo su samo neke od njih). Nadamo se najboljem! : )
Predmetni nastavnik: Darija Svorcan

Detaljnije
PROJEKTNI ZADATAK
PROJEKTNI ZADATAK

Na red je došao i projektni zadatak iz informatike i računarstva u petom razredu, u okviiru projektne nastave! Tema kojom su se bavili učenici 5.a, 5.b i 5.d je izrada dnevnih novina iz filma "Harry Potter", pod nazivom "Cepidlaka" ("The Daily Prophet"), zamislivši da su i oni sami, kao i njihovi nastavnici, u školi Hogvorts (nastavnici, naravno, predaju čudne predmete). Time sam uspela da motivišem one koji to još nisu učinili da pogledaju filmove ili da pročitaju knjige (kako je kome bilo drago), i da saznaju o čemu je reč. A neki su samo imali priliku da obnove gradivo, jer su veliki fanovi "Harry Potter"-a, kao i njihova nastavnica! A evo i nekih od radova (u međuvremenu sam saznala da predajem i predmete Briga o magijskim stvorenjima i Drevne rune). : )
Predmetni nastavnik: Darija Svorcan

Detaljnije
Kalendar takmičenja 2018/2019.
Kalendar takmičenja 2018/2019.

Na osnovu Stručnog uputstva o organizovanju takmičenja i smotri učenika osnovne i srednje škole , Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donosi Kalendar takmičenja i smotri osnovnih škola za školsku 2018/2019. godinu.

Kalendar takmičenja

Vest napisao-la - osjovanadmin - 23.01.2019.
Detaljnije
Kreativna radionica: Četiri godišnja doba
Kreativna radionica: Četiri godišnja doba

Radna subora je u 2d iskorišćena za kreativnu radionicu. Tema je bila Četiri godišnja doba. Zajedničkim snagama učenika, njihovih roditelja i učiteljice ukrašeni su prozori učionice.

Vest napisao-la - osjovanadmin - 21.01.2019.
Detaljnije
Šah sa figurama robota od reciklažnog materijala
Šah sa figurama robota od reciklažnog materijala

Učešće na konkursu "Ne prljaj, nemaš izgovor", drugi izazov "Igračka od reciklažnog materijala". Kako smo se 6.a i ja družili na matematici, a sada na informatici i računarstvu, rešili smo da napravimo spoj ova dva predmeta učešćem na pomenutom konkursu (matematika - šah kao strategijska matematička igra; informatika i računarstvo - roboti). Uskoro će naš rad biti i objavljen na sajtu konkursa "Ne prljaj, nemaš izgovor", gde će biti otvoreno glasanje za najbolje rešenje. Ukoliko osvojimo nagradu, ona će ići školi za nabavku informatičke opreme koja nedostaje. A uspeli smo, pored ovog posla, da napravimo i još jednu kutiju za prikupljanje čepova u humanitarne svrhe, koji će stajati u informatičkom kabinetu.
Predmetni nastavnik: Darija Svorcan

Detaljnije
Početak drugog polugodišta
Početak drugog polugodišta

Dragi đaci, podsećamo vas da drugo polugodište počinje 15.1.2019. 
* 5-8. razredi - prepodne
* 1-4. razredi - popodne

Vest napisao-la - osjovanadmin - 14.01.2019.
Detaljnije
Došlo je vreme za novogodišnju čestitku!
Došlo je vreme za novogodišnju čestitku!

Neka 2019.donese svima sreću,zdravlje,snove,veru u ljude i nadu da deca menjaju ovaj svet na bolje. U upakovanom poklonu sa mašnicom od lepih želja sačuvajmo i po koju uspomenu.
Učenicima, roditeljima i svim zaposlenima u “Mikiću” srećni svi predstojeći praznici.


Minden tanulónknak, kedves szüleiknek és minden dolgozónknak nagyon
boldog karácsonyt és sikeres új évet kívánunk szeretettel

Vest napisao-la - osjovanadmin - 24.12.2018.
Detaljnije
Biljana Stojković- ambasador mladih Unicefa u Srbiji
Biljana Stojković- ambasador mladih Unicefa u Srbiji

Biljana Stojković (14),učenica 8b odeljenja O.Š.”Jovan Mikić”,  poznata vlogerka i influserka čiji Jutub kanal „I Create My Life“ prati više od 70.000 ljudi, postala je promoterka Unicefa za mlade.

Tinejdžerka iz Subotice, koja svojim razmišljanjima i porukama daje primer koliko je važno verovati u sebe, na Svetski dan deteta zvanično je dobila titulu ambasadorke Fonda Ujedinjenih nacija za decu u Srbiji i poručila je da će „učiniti sve što je u njenoj moći da pozove mlade koji je prate i slušaju da zajedno učine više da se njihov glas čuje, ali da ne govore samo o problemima nego da pokušaju da nađu rešenja“.

- Posle učešća u „Teletonu“ i drugim akcijama sam se povukla jer sam smatrala da u ovom životnom dobu ne treba da budem previše javno aktivna. Pre par meseci kontaktirali su moje roditelje sa željom da budem predstavnik „U-Reporta“, sajta Unicefa, i promoterka za mlade. To se i dogodilo i učestvovala sam na skupu u Narodnoj skupštini. Iskreno, dvoumila sam u vezi svega pošto u to vreme nisam bila aktivna na društvenim mrežama i znala sam da ako uđem u celu priču ne može sve da se završi samo na tome. Nisam počela sa Unicefom, sve sam počela sama i nisam želela da bude da sam se vratila samo zbog njih. Više je to bilo moje razmišljanje da li želim sve ponovo da otvorim, pošto moje angažovanje iziskuje velike obaveze, i psihičke i fizičke - kaže Biljana.

I nije se na tome zaustavila, već je energiju i iskustvo počela nesebično da deli na društvenim mrežama, a popularnost koristi da bi pomogla drugima i to joj uspeva.

- Nije poenta da li sam se pojavila u Narodnoj skupštini ili ne, nije poenta u brojkama pratioca. Poenta je da kada izađem napolje ljudi se obraduju što me vide, jer probudim pozitivnu emociju u njima. Divan je osećaj kada znate da ste razlog, neko zbog koga će osoba koja nije imala dobar dan postati srećna i ostatak dana biti motivisana. To je zapravo jedini razlog zbog čega ovo radim. Izuzetno poštujem sve što Unicef radi i velika mi je čast što su baš mene izabrali za promotera za mlade - kaže Biljana.

Samo jedan njen video „Sve o mojoj nozi i o protezi“ ima za sada više od milion pregleda. Prati je armija mladih, ali i odraslih ljudi.

 Ako se osećam dobro, to ću rado podeliti na društvenim mrežama. Ali, ako se ne osećam ispunjeno i kreativno, onda se ne bavim time. Smatram da sam obična osoba - objašnjava Biljana Stojković.

Poručuje da je ona, pre svega, sve ono što zaista voli i radi.

- Bolje je uraditi nešto kvalitetno, čega ću se sećati i čega će se drugi sećati, nego postavljati nešto samo da bi postojao nekakav kontakt. Uvek odgovorim na tuđa pitanja zato što znam koliko bi meni značilo da su meni neki ljudi odgovorili kada mi je bilo potrebno - priča Biljana.

Kako kaže, nema idola, ali ima osobe na koje se ugleda.

- Smatram da je poenta naći savršenost u životu kroz nesavršene momente u kojima ste sami, u četiri zida, kada zatvorite oči i samo dišete, ne razmišljate, postajete svesni sebe. Tada treba iskopati razloge zbog kojih možete sebi da kažete: Bravo! Da budete ponosni na sebe. Kada ste u stresu, zatvorite oči i setite se ko ste. Jedina stvar koju možete da menjate odmah ste vi sami. Naučite da ne utiče na vas ono što vam ljudi rade. Dok god to ne prihvatite, propadate. Psihički, ali i fizički, a telo koje sada imate vam je potrebno što duže - poručila nam je Biljana.

Nije mogu ili ne mogu, već da li hoću i želim

- Treninzi su način na koji izbacujem sve iz sebe. Kada doživim euforiju od svega što mi se dešava, trening je moja meditacija. Jako volim i prija mi i joga, ali i sklekovi do čučnjevi ili vožnja biciklom. Dnevno radim više od 100 sklekova. Ne zato što to mogu, već zato što to hoću i želim da napredujem. Ne gledam ni serije koje su samo privremena zabava. Gledam one iz kojih mogu nešto da naučim. Ljudi nekada misle da utiču pozitivno na druge, a ne vide dalje od rečenice koju su rekli ili napisali - kaže Biljana.

Biljana ponosni smo na tebe!

O.Š.”Jovan Mikić” I tvoje 8b odeljenje

Vest napisao-la - osjovanadmin - 23.12.2018.
Detaljnije