vesti

 

SAČUVAJMO SVET OD BESNILA
SAČUVAJMO SVET OD BESNILA

Učenici naše škole imali su priliku da dobiju zanimljiv i edukativan flajer na kome se kroz kratke i veoma jasne tekstove objašnjava šta je besnilo i način prevencije od pomenutog. Na poslednjoj strani flajera nalazi se igrica koja decu  edukuje kroz igru.

Broj slučajeva besnila životinja u Srbiji smanjen je za skoro 80 odsto u odnosu na 2009. godinu, a od početka 2012. registrovano je samo 13 slučajeva zaraze, istaknuto je u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede povodom Svetskog dana borbe protiv besnila (World Rabies Day). Ovaj dan obeležava se 28. septembra širom sveta sa ciljem da se podigne nivo svesti o ovoj opasnoj bolesti i ukaže na to da se besnilo može sprečiti vakcinacijom životinja.

Projekat „Podrška programu kontrole i iskorenjivanja klasične kuge svinja i besnila u Republici Srbiji“ finansira se iz budžeta RS, a od 2010. godine projekat finansijski podržava i Evropska unija. Cilj ovog projekta je potpuno iskorenjivanje ovih bolesti u regionu. Više informacija o KKS i besnilu, kao i sve relevantne informacije o Projektu možete pronaći na stranici -

                          http://www.vet.minpolj.gov.rs/projekti

Nazad