vesti

 

AKINEK SEMMI SEM NEHÉZ
AKINEK SEMMI SEM NEHÉZ

Dobó Ármin hatodikos. Még csak hatodikos. De annyi mindent mutatott már fel, annyi díja van, hogy felsorolni is nehéz. Legyen az sport, matematika, fizika, informatika vagy akár nyelvtan, Árminra mindig lehet számítani. Megmérettetik, és nem találtatik könnyűnek.

A leckékkel könnyen megbirkózik, pedig gyakran kénytelen távol maradni a tanítási órákról, hiszen a jégkorong elszólítja. Nyolc éve hokizik, két évig Szabadkán edzett, azóta pedig Szegeden, a mostani Goodwill Pharma Szegedi Vízműben játszik.  Minden délután oda-vissza megjárja a határt, minden hétvégén lejátszik egy meccset. Közben készül a tantárgyi versenyekre, és sosem panaszkodik, hogy fáradt, vagy valamihez nincs kedve. Kreatívan áll hozzá azokhoz a tantárgyakhoz is, amelyek nem képezik verseny tárgyát. A házi olvasmányból például olyan interaktív kvízt készített, amellyel az egész osztályt le tudta feleltetni.

Szeret olvasni, bár az utóbbi időben nem sok ideje jut rá. Szabadidejében néha zongorázik vagy kézműveskedik. Legújabb hobbija a kamerázás és videó-készítés. Nagyon kíváncsi természetű és szeret mindent kipróbálni, várja a nyarat, hogy felelevenítse a szörftudását. Vonza minden extrém sport.

Nem csoda, ha rendre nyeri az iskolai futó- és egyéb versenyeket. De nem csak az iskolaiakat: idén például a körzeti atlétika-versenyen magasugrásból I. helyezett lett, a KROS RTS „Kroz Srbiju” elnevezésű versenyen 400 méteres futásból szintén.

És aki azt gondolja, hogy egy fáradt, kedvetlen, ideges gyerekről van szó, az nagyon téved. Ármin nevetős, vidám, eleven, jó adag humorérzékkel megáldva. Osztálytársaival sokat van kinn a jó kertvárosi levegőn. Rejtély, hogy ér rá még játszani is!

Közben nem fordított hátat a mateknak sem: amióta iskolás, ez hozta neki a legtöbb díjat, szinte minden matematika-versenyen ott van. Csak az ideiekről egy lista:

XVI. Fekete Mihály Emlékverseny (Zentán), III. helyezés és meghívás a VI. NMMV-re (Nemzetközi Magyar Matematikaverseny) Lakitelekre, ahol részt vett.

Curie Matematika Emlékverseny (Zentán), területi döntőn I. helyezés és meghívás az országos döntőre, Szolnokra, ahol nem tudott részt venni, mert ütközött az országos fizikaversennyel.

Bátaszéki Matematikaverseny (Újvidéken), vajdasági döntőn I. helyezés.

XXX. Bátaszéki Matematikaverseny (Bátaszéken), országos döntőn VI. helyezés.

Zrínyi Ilona Matematikaverseny (Zenta), vajdasági körzeti fordulón egyéniben IV. helyezés és csapatban I. helyezés.

Bonifert Domonkos Nemzetközi Matematikaverseny (Szeged), döntőn IV. helyezés.

Kenguru Nemzetközi Matematikaverseny, dicsérő oklevél.

Városi matematikaverseny (Palics), II. helyezés.

Körzeti matematikaverseny (Szabadka), I. helyezés.

A matematika szeretete hozta talán magával az újabb szerelmeket: a fizika és az informatika iránti vonzalmat. A községi és körzeti informatikaversenyen első helyezést ért el, az országoson harmadikat, fizikából pedig szintén két első helyezést szerzett, országoson másodikat.

A június 6-ai önkormányzati fogadáson, melyen azt a majd 180 tanulót jutalmazták, akik országos versenyen kaptak díjat, Ármint kétszer is kiszólították.

Ennyi munkához, sikerhez bizony rengeteg akarat, ész és erő kell, na meg jó, támogató szülők, és hozzáértő és megértő tanárok. Ha mindez összejön, az eredmények nem maradnak el.

Vest napisao-la - Hrv - 08.06.2019.
Nazad Fotografije (7)